Kávé receptek

Caffé Latte (Caffé au Lait)

Olaszországban és Franciaországban ez a fajta kávé a legnépszerűbb reggeli ital.

Hozzávalók 1 pohár kávéhoz

  • 1 csésze erős presszókávé (6 gr kávéból)
  • 3 csésze forralt tej

Elkészítés
Öntsük a pohárba a kávét, adjuk hozzá a forró tejet, majd keverjük meg.
Vaníliás változat: A hideg tejbe öntsünk egy kevés vaníliát és úgy forraljuk fel, majd ezt adjuk a kávéhoz.

Cappuccino

A cappuccino a klasszikus tejes kávé, amelyet hazánkban is előszeretettel fogyasztanak reggelihez.

Hozzávalók 1 csésze kávéhoz

  • 1 csésze erős presszókávé (6 gr kávéból)
  • 0,8-1 dl zsíros tej
  • kakaópor vagy fahéj a díszítéshez

Elkészítés
Öntsük a tejet egy edénybe és gőzöljük egészen addig, amíg a tej felszínén hab nem képződik. Főzzünk egy csésze presszókávét, és töltsük azt egy legalább 1,5 dl-es (cappuccinos) pohárba. Ezután a felgőzölt tejet úgy öntsük rá a kávéra, hogy a tejhabot visszatartjuk egy kanállal, majd a végén kanalazzuk a habot a kávé tetejére és szórjuk meg kakaóporral, vagy fahéjjal. Ügyesebbek mintákat is kialakíthatnak belőle.
A tökéletes cappuccino: egy rész kávé, egy rész forralt tej, és egy rész tejhab.

Forró-jeges málnás kávé

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 110 ml Vivalto kávé (enyhén savas; dél-amerikai és kelet-afrikai arabica valamint brazil "dél-minas-i" kávé keveréke)
  • 2-3 evőkanál tejhab
  • 1 gombóc málna fagylalt
  • 1 db friss, apróra vágott mentalevél

Elkészítés:
Készítsük el a tejhabot, adjuk hozzá a mentalevelet, majd tegyük félre. Főzzünk egy hosszú kávét és öntsük ki egy pohárba. Öntsük a mentás tejhabot a kávéra, majd óvatosan adjuk hozzá a fagylaltot.

 Gesztenyés kávé

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 40 ml Volluto kávé (enyhén pörkölt brazil és kolumbiai arabica kávé keveréke)
  • 1 teáskanál forró tej
  • 2 evőkanál tejhab
  • 3 teáskanál gesztenyepüré
  • 1 teáskanál apró gesztenye darabka

Elkészítés:
Készítsük el a tejhabot, majd tegyük félre. Forraljunk tejet és keverjük bele a gesztenyepürét, majd öntsük eszpresszó csészébe és engedjük rá a kávét. Keverjük meg, majd fedjük le az egészet tejhabbal, és szórjuk meg gesztenyével.

Almás-gyömbéres kávé

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 110 ml hosszú kávé
  • 1 filter alma és gyömbér gyógytea
  • 2 teáskanál juharszirup
  • 3 evőkanál tejhab
  • Egy csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítés:
Helyezzük a teát egy cappuccino-s csészébe, főzzük meg a kávét és öntsük rá. Hagyjuk ázni 4 percig, majd szedjük ki a tea filtert. Adjuk hozzá a juharszirupot, és tegyük félre. Készítsük el a tejhabot, keverjük hozzá az őrölt fahéjat. A fahéjas tejhabot kanalazzuk a kávé tetejére.

Fűszeres-kólás kávé

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 110 ml Decaffeinato Lungo kávé (latin-amerikai arabica valamint a karakterét erősítő robusta kávé keveréke)
  • 2 egész csillag ánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 3 kardamon mag
  • 1 teáskanál cukorszirup
  • 100 ml kóla
  • 3-4 jégkocka

Elkészítés:
Készítsük el a kávét és öntsük egy nagy csészébe. Egy teatojásban adjuk hozzá a csillag ánizst, a fahéjat és a kardamont. Áztassuk 4 percig a fűszereket a kávéban, majd szedjük ki őket. Adjuk hozzá a cukorszirupot, keverjük össze, és töltsük a kávét egy shaker-be. Adjunk hozzá 3-4 jégkockát és rázzuk össze erősen, hogy a keverék lehűljön. Öntsük a hűtött kávét egy hideg pohárba, majd keverjük össze a kólával.